top of page
Zoeken

Acht praktische aanpassingen aan de camper die je niet wil missen!

  • Foto van schrijver: Jacquelien & Niels
    Jacquelien & Niels
  • 3 mrt 2024
  • 4 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 16 mrt 2024

Wij hebben onze camper gekocht met een basispakket. Omdat wij in de camper zijn gaan wonen, wilden wij een aantal aanpassingen maken, die het leven in een camper makkelijker maken. Noem het luxe, noem het fijn. Graag nemen wij jullie mee in de verschillende aanpassingen die wij hebben gedaan.


Origineel lag er één zonnepaneel van 140w op het dak. Dit is prima als je 1 of 2 nachten wilt overnachten zonder stroom, maar dit zonnepaneel zou ons niet gaan helpen om volledig offgrid te kunnen gaan staan. Wij hebben het zonnepaneel daarom vervangen voor 2 panelen van ieder 225w. Samen dus 450w op het dak. Daarmee hoopten wij voldoende te hebben. Ondertussen komen wij erachter dat als de zon laag staat en de dagen kort zijn wij voldoende opladen voor dagelijks gebruik. Als we veel spullen in 1 keer opladen, denk aan de fietsen, laptop en de drone, komen we te kort. Daarvoor is dit uitvouwbare en draagbare zonnepaneel een uitkomst! Het voordeel van zo’n zonnepaneel is dat je die de hele dag door in de perfecte omstandigheden kunt zetten. Het is natuurlijk wel weer extra gewicht in de camper.

 

Huishoudaccu

Origineel was de camper voorzien van één huishoudaccu 90ah AGM. Deze hebben wij vervangen voor een 300ah lithium accu. Deze accu heeft twee grote voordelen. Grote capaciteit die voor 95% ontladen kan worden zonder gevaar dat hij stuk gaat. Dit in tegenstelling tot de 70% van de AGM-accu. Daarnaast is het gewicht van de lithium 300ah nagenoeg gelijk aan de 90ah AGM-accu.


Een groot nadeel is het kostenplaatje dat eraan hangt. Het kost wat, maar dan heb je ook wat.

 

Standaard is het niet, maar voor ons wel onmisbaar, een omvormer, een klein technisch verhaaltje. In een camper wordt het stroom voorzien door de huishoudaccu. Die accu geeft 12v af. Voor het opladen van een telefoon en het aanzetten van de waterpomp of een lampje is dit prima. Wil je je laptop, drone, koffiezetapparaat of andere apparaten, die voorzien moeten worden van 230v, gebruiken, dan heb je een omvormer nodig. Een andere optie is altijd een stekker in de camper steken, maar dat wilden we precies niet, omdat we regelmatig off grid staan.


Wij hebben een omvormer van 2000w geplaatst. Deze vormt de stroom van de huishoudaccu om van 12v naar 230v. Daardoor kunnen wij overal en altijd ons geliefde bakje koffie zetten!

 

Remi wat? Misschien beter bekend als vouwgordijnen in de cabine. Veelal worden campers opgeleverd met een gordijntje tussen het rij- en leefgedeelte van de camper of een kleedje die je op of aan de ruiten hangt. Door de remis voor je raam te plaatsen kan je de cabine betrekken bij je leefgedeelte. Helemaal wanneer je voorstoelen draaibaar zijn, zoals bij ons het geval is.


Het grote voordeel hiervan is dat deze eenvoudig open en dicht te schuiven zijn. Geen gedoe met opvouwbare zonsverduistering aan de buitenkant van je camper of zuignappen die loslaten en vieze vlekken op de ramen achterlaten. De remis geven een goede isolatie tegen kou en/of warmte en zijn eenvoudig te plaatsen.

 

Zie je het al voor je, camper aan het strand, spelende kinderen, moddersoepjes, zand overal. Ze lopen zonder blikken of blozen door naar binnen om zich even af te spoelen. Zie je het al voor je hoe de camper er dan uit ziet, zodra ze er weer uit komen? Een fantastische uitkomst is de buitendouche. Aangesloten op de watertank en boiler, waardoor je zowel warm als koud water aan de buitenkant van de camper hebt. Doucheslang aankoppelen en afspoelen maar!


En los van de kids, wij vonden het ook heerlijk om ons even af te spoelen na het kiten! Niet binnen in een kleine doucheruimte, naast de wc. Maar lekker buiten in de zon.

 

In Nederland zijn we gewend dat water altijd en overal te drinken is. Dat is in lang niet alle landen zo. Met dit waterfilter aan boord heb je altijd drinkwater bij je. Je kan overal water tanken en door het filter kan je het ook altijd drinken.

Ken je dat? Die vieze luchtjes van het chemisch toilet? Een composttoilet zou een oplossing kunnen zijn een. Een composttoilet wordt ook wel een droogtoilet genoemd. Maar het kan nogal ingrijpend zijn om je huidige toilet te verwijderen en een droogtoilet te plaatsen. Een andere oplossing is een SOG plaatsen. Dit is een kleine ventilator die aan gaat zodra je je toilet open zet. Deze ventilator zuigt alle nare luchtjes weg!

 

Lpg-tank

Als laatste is voor ons, onmisbaar, de vaste lpg-tank, die met een buitenaansluiting te vullen is bij veel tankstations! Verdiep je voorafgaande aan je reis even of er voldoende lpg-tankstations zijn in het land van bestemming. Onze ervaring is dat er in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Spanje en Italië voldoende gastankstations zijn. In Portugal moet je wel even plannen, maar kan het nog steeds. Een groot voordeel is dat wij nu een volle gastank van 20L hebben voor €18,- in tegenstelling tot een volle camping gastank à €45,- per 8L. Wel zijn er in alle landen verschillende vulnippels. Schaf daarvoor dit ideale setje aan en je kunt in heel Europa LPG tanken bij de lpg-tankstations.

 Let op: installeer dit alleen zelf als je daarvoor voldoende kennis hebt!


Tip: Via de app myLPG.eu vind je alle lpg-tankstations in de buurt! Een absolute aanraden!


 


 
 
 

Comentários


bottom of page